Doskonałą metodą utrwalania ogórków jest ich
kwaszenie.
Ogórki kwaszone otrzymuje się ze świeżych ogórków
przez dodanie przypraw (najczęściej kopru, czosnku,
korzeni i liści chrzanu), a następnie zalanie roztworem
soli i poddanie procesowi fermentacji mlekowej.
Fermentacja przebiega podobnie jak w przypadku
kapusty- wytwarza się między innymi kwas mlekowy a także
niewielkie ilości kwasu octowego. Wytworzone podczas
fermentacji substancje nadają kwaszonym ogórkom
charakterystyczny smak i aromat.
Kwaszone ogórki są niskoenergetyczne, ponadto
zawierają niewielkie ilości Beta-karotenu i witaminy C.
Są doskonałym urozmaiceniem jesienno-zimowego
jadłospisu.
Wartość odżywcza w 100g
produktu: |
Energia: |
11 kcal |
Białko: |
1 g |
Tłuszcz: |
0,1 g |
Węglowodany: |
1,9 g |