Gospodarstwo Rolno-
Warzywne Tomasza
Morawskiego  


  Dodaj stronę do ulubionych Ustaw jako stronę startową


Dzisiaj jest

 


 

 

Kwaszone ogórki

Doskonałą metodą utrwalania ogórków jest ich kwaszenie.

Ogórki kwaszone otrzymuje się ze świeżych ogórków przez dodanie przypraw (najczęściej kopru, czosnku, korzeni i liści chrzanu), a następnie zalanie roztworem soli i poddanie procesowi fermentacji mlekowej.

Fermentacja przebiega podobnie jak w przypadku kapusty- wytwarza się między innymi kwas mlekowy a także niewielkie ilości kwasu octowego. Wytworzone podczas fermentacji substancje nadają kwaszonym ogórkom charakterystyczny smak i aromat.

Kwaszone ogórki są niskoenergetyczne, ponadto zawierają niewielkie ilości Beta-karotenu i witaminy C. Są doskonałym urozmaiceniem jesienno-zimowego jadłospisu.

Wartość odżywcza w 100g produktu:
Energia: 11 kcal
Białko: 1 g
Tłuszcz: 0,1 g
Węglowodany: 1,9 g
 

 

Opakowania:
 

 

Przecier Ogórkowy 0,25kgogórek Woreczek 0,4kg

 

Ogórek Małosłony 0,7kgOgórek Kwaszony 0,7kg

 

Ogórek Kwaszony 3kgOgórek Kwaszony 7kg

 

Ogórek Kwaszony op. 80kg

 

 


COPYRIGHT  VIP, ALL RIGHT RESERVED